Praha

Praha: den gylne byen med de hundre spir, er utvilsomt en av de vakreste hovedstedene i Europa.

Her er Vår frues kirke før Tyn.

Denne gotiske kirken (Kostel Matky Boží před Týnem) har spektakulære 80 meter høye tvillingtårn og kan sees på flere mils avstand, sammen med tårnet på rådhuset som ligger på motsatt side av bygningen. Kirken ble bygget i det 13. århundre og var det primære Gudshus for utenlandske kjøpmenn som besøkte byen. Kirken har en massiv tilknytning til Hussite-saken og du kan lære mange biter av historien fra denne tiden når du besøker dette spektakulære landemerket.

Inne i kirken kan du se hoveddekorasjonen som stammer fra det 14. århundre, med en gotisk prekestol i stein og statuer av St. John, Jomfru Maria og Tyn Madonna med barnet, sistnevnte som antas å være over 550 år gammelt. Den mest imponerende delen av interiøret er vanligvis ansett for å være baldakinen over graven til biskop Lucian av Mirandola, som ble laget av Matej Rejsek på slutten av det 14.århundre. Det er også statuer i kirken laget av kjente kunstnere og skulptører som Jan Jiri Bendl og malerier av kunstnere som Skreta – slik som høyalteret av Ascension av Jomfru Maria og alteret av St. Barbora.

Praha er en by som er rik på kultur,vil gi minnerike opplevelser, den har utrolig koselige gater, gode restauranter og godt øl, og du får alt for en billig penge. Å reise til Praha er som å reise tilbake i tid. Byen har en godt bevart arkitektur som stammer fra flere forskjellige tidsepoker, mest fra renessansen og barokken. Praha er Tsjekkias hovedstad, og har den seneste tiden vokst frem som et av de virkelig store reisemålene i Europa. Foruten de mange og eksklusive severdighetene, så er Tsjekkia et forholdsvis billig land å feriere i for nordmenn, noe som også har økt byens popularitet som reisemål.I Europeisk målestokk er hovedstaden stor,med over 1,2 millioner innbyggere. I sommerhalvåret kan man dessuten legge til nesten to millioner turister, som kommer for å se de ærverdige bygningene, slottene, kirkene, eller bare for å kose seg i de koselige gatene.Det jødiske kvarter er et lite område kjent som Josefov, oppkalt etter keiser Josef II, hvis reformene bidro til å lette levekårene for jødene (det jødiske kvarteret inneholder rester av Prahas tidligere jødiske ghetto). Josefov ligger mellom torget i gamlebyen og elven Moldau. De fleste av severdighetene i Josefov kan sees på en dag. Den jødiske kirkegården, Old-New Synagogue, Klausen synagogue og Pinkas-synagogen er verdt en tittGamlebyen stammer fra det 12. århundre og startet opprinnelig som en sentral markedsplass for Praha. Gjennom årenes løp har stadig nye bygninger i barokk og gotisk stil blitt bygget i området rundt markedet der hver og en har sin unike historie, med alt fra rike handelsmenn til politisk drama.

St. Nicholas Kirken.

Denne utsøkte barokke kirken (Kostel sv. Mikuláše) ble bygget mellom 1704-1755 av Kilian Dientzenhofer, og er det en av de vakreste barokke kirkene i Europa. Bygningen sto ferdig I 1735, men I 1782 beordret Keiser Jozef II stenging av klostrene og dekorasjonene ble fjernet.

Under andre verdenskrig var den tsjekkiske hæren stasjonert i denne kirken, og på samme tid, gjenopprettet kunstnere mye av dem. Kirken var opprinnelig et benediktinerkloster og hører nå til den tsjekkoslovakiske Hussite kirke.Vakre takmalerier viser scener fra livet til St. Nicholas og St. Benedict sammen med en fantastisk lysekrone. Den sørlige fasaden er dekorert med figurer av helgener. Dekorert som den er med hvit stukkatur, har den blitt kalt “bryllupskaken”, og er et klassisk eksempel på Prahas barokk arkitektur.Her finner du en av Prahas mest kjente historiske monumenter: den astronomiske klokken, Pražský Orloj.Nydelige detaljer på den astronomiske klokken! Den berømte klokken er plassert i tårnet på det gamle rådhuset i gamlebyen. Når klokken slår timeslaget, åpnes to luker over klokken hvor apostlene passerer forbi innenfor. Dette er en populær attraksjon for turister som samler seg foran klokketårnet i minuttene før timeslaget.

Urverket ble laget 1410 – av en urmaker i samarbeid med en professor i astronomi og matematikk på Karlsuniversitet i Praha – og forbedret 1490. Tolv apostelfigurer kommer til syne hver hele time fra kl. 9.00 til 21.00 – da åpnes de små blå vinduene helt oppe, der marsjerer apostlene. På klokkeskiven vises bl.a. fire ulike typer av tid, alle faser og bevegelser av sola og månen, et enkelt verdenskart (med Afrika, dvs. sør, oppe, og Praha i midten), ekvator, begge vendekretser, øyeblikket når både sola og månen på aktuell dag går opp og ned. Det blå feltet på klokkeskiven fremstiller dagen, det svarte natten. Rødt-brunt til venstre: daggry, ditto til høyre: skumring. På hver side av klokkeskiven står to statuer; fra venstre: Forfengelighet, Grådighet, Døden og Tyrkeren (symbol på lyst). Maleriet nederst er roterende kalender. Statuene på hver side av kalenderen fra venstre: Filosofi, erkeengel Mikael, Astronomi, Retorikk. Klokkens drivkraft er mekanisk (pendel), men uret trekkes nå ved hjelp av elektromotor. Klokken er på mange måter unik.Sentralt plassert i Gamlebyen ligger Det gamle bytorget (kjent som Staroměstské náměstí på tsjekkisk). Sammen med Wenzelsplassen utgjør Det gamle torget Prahas største torg. I midten av torget finner du statuen av Jan Hus,den religiøse tenkeren og reformatoren som ble brent på bålet i 1415 for vranglære. Statuen ble reist i 1915 for å markere 500-årsdagen etter Jans død.Vi kjørte bil nedover i Europa,men der finnes enklere måter å komme seg til Praha. SAS og Norwegian har store deler av året daglige direkteflyvninger til Praha, og reisen fra Oslo Lufthavn tar knappe to timer. Norwegian flyr i perioder også direkte til Praha fra Bergen, Stavanger og Trondheim.

Byen er ett eventyr- helt magisk! Og jeg vil gjerne dra tilbake dit igjen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s