Bucuresti

Bucuresti kalles ofte ”Lille Paris”, blant annet fordi utelivet er spennende, og fordi deler av sentrum har en arkitektur som kan minne om den franske hovedstaden.

På mange vis vil du oppleve store kontraster i sentrum.

Her ser du flotte bygg i Art Nouveau-stil og neoklassisk stil, side-om-side med trauste murhus fra kommunisttiden.

Det finnes penere byer å dra på storbyferie til, men ikke så mange som er like vennlige og spennende.

Utelivet er svært bra, med mange hippe og moderne barer, nattklubber, kaféer og restauranter.

Prisnivået, også på hotell, er betydelig lavere enn det du er vant med.

I Bucuresti kan du flotte deg på alle vis, selv på et stramt reisebudsjett.

Byen er også kjent for å være glad i å få besøk. Folk er vennlige og imøtekommende, og spesielt de yngre er som regel gode i engelsk.

Parlamentet i Bucuresti er virkelig for et palass å regne. Etter pentagon i USA, var dette verdens største administrative bygning da den ble bygget i 1980-årene. Kostnadene var enorme, og etter sigende gikk hele 30% av statsbudsjettet med i dragsuget.

I tillegg ble store deler av byens historiske bygninger revet for å gi plass til parlamentet.

Det totale arealet er på over 365 000 kvadratmeter. Av palassets omtrent 1100 rom, er det kun cirka 400 som faktisk ble ferdigbygd. Det sier litt om størrelsen at det er hele 8 etasjer som ligger under bakkenivå, der den nederste er et atomsikkert bomberom.

Du kan besøke parlamentspalasset hver dag, med eller uten guidet omvisning, men husk å ta med ID.

Revolusjonsplassen het tidligere Piața Palatului, palassplassen, men skiftet navn etter de rumenske revolusjonen i 1989, da diktatoren Nicolae Ceaușescu ble styrtet.

Det var også herfra Ceaușescu og kona Elena rømte i helikopter, før de ble arrestert og henrettet noen dager senere. Blant de mest fremtredende bygningene på Piața Revoluției finner du Victoria-palasset, det tidligere hovedkvarteret til den kommunistiske sentralkomiteen, som nå er Romanias regjeringsbygg.

Konserthuset Ateneul Român ligger også her, i tillegg til kunstmuseet, det naturhistoriske museet, og biblioteket til Bucurestis universitet.

Kretzulescu Church.
Den østlige ortodokse kirke.

St Joseph’s Cathedral . En vakker katolsk kirke plassert i hjertet av byen. Jeg liker fasaden, med vinduet over hovedinngangen. I gangavstand finner du det rumenske Atheneum og det tidligere kongelige palasset, som nå ligger på det nasjonale kunstmuseet.

Iuliu Maniu Statue .
Laget i bronse til ære for den tidligere rumenske politikeren, Iuliu Maniu, av Mircea Taru. Maniu serverte tre betingelser som statsminister i Romania, og han var medstifter av National Peasants Party. Statuen ligger i Revolution Square i sentrale Bucuresti.

Statuia Ecvestra a Lui Carol I.
Rytterstatuen av Carol I er et monument i Romania, som ligger i sentrum av Bucureşti, på Calea Victoriei. Den massive statuen, støpt i bronse, representerer Carol I av Romania, den første kongen av Romania, montert på hesten hans.

Det er en flott statue av Carol som ligger like ved universitetsbiblioteket. Dette er en statue som er verdt å få med seg om man er i byen.

Jeg besøkte Bucuresti da vi reiste rundt i Europa med bil,byen er stor og flott,og jeg skulle gjerne hatt flere dager der!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s