sightseeing i Oslo

Oslo er Norges hovedstad og største by.
Fylket og bykommunen ligger i det sentrale østlandsområdet, innerst i Oslofjorden. Med sine 1 019 513 innbyggere består byområdet helt eller delvis av bebyggelsen i Oslo og elleve nærliggende kommuner.

Jeg tok med meg mann og barn på en dags sightseeing. Vi så etter kunst og skulpturer,også besøkte vi Vigelandsparken, operahuset og slottet.

Vigelandsparken.

Skulpturpark i Frognerparken med over 200 skulpturer laget av Gustav Vigeland (1869–1943), deriblant kjente statuer som Sinnataggen, Monolitten og Livshjulet. Vigeland tegnet også selve parken, som inneholder det meste av hans kunst.

Vigelandsparken er en av Norges mest besøkte attraksjoner, med over en million besøkende hvert år. Som første parkanlegg i Norge ble det fredet av Riksantikvaren i 2009.

Det kongelige slott i Oslo er hovedresidens for Norges konge. Slottet er omgitt av Slottsparken, som vender mot fire gater. På nordsiden ligger Wergelandsveien, på vestsiden ligger Parkveien, som er adkomstveien for daglig trafikk til og fra Slottet, og på sørsiden ligger Henrik Ibsens gate, tidligere Drammensveien

Oslos operahus ligger rett ved fjorden, og minner om et isfjell der det reiser seg skrått opp fra vannkanten. Besøkende inviteres til å gå en tur på taket og nyte panoramautsikt over Oslo og Oslofjorden, året rundt.

Store vinduer på gateplan gir glimt inn i en spennende verden av aktiviteter på de mange verkstedene. Interiøret er i bølgende eik og marmor. Hovedscenen er husets hjerte og formet som en hestesko og denne utformingen er ut fra akustiske hensyn. Operahuset er tegnet av det verdenskjente arkitektkontoret Snøhetta, som har mottatt flere prestisjetunge priser.

Gunnar Sønsteby Statue.

Gunnar Fridtjof Thurmann Sønsteby var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig, kjent under navn som «Kjakan», «Erling Fjeld» og «Nr. 24». Han var leder av Oslogjengen, der han opererte sammen med blant andre Max Manus. Sønsteby ledet og deltok i en rekke sabotasjeaksjoner i krigens løp.

Christian Krohg statue.

Christian Krogh var en norsk maler, forfatter og journalist. Krohg var sentral i norsk kunst- og kulturliv i nærmere 50 år. Han fikk stor innflytelse både som maler, skribent og via de posisjoner han inntok i kunstlivet forøvrig

She Lies er en skulptur laget av rustfritt stål og glasspaneler som måler omtrent 12 x 17 x 16 meter. Den er permanent installert og flyter på en betongplattform i havnebassenget ved siden av Operahuset i Oslo. Skulpturen rager på det høyeste 12 meter over vannflaten. Den beveger seg rundt sin egen akse i følge med tidevannet og vinden, som gjør at det forandrer seg med refleksjoner fra vannet.

Olav Thon har fått skjenket en statue av seg selv i gave.

Olav Thon er en norsk forretningsmann og en av Norges rikeste personer. Thon var tidligere hovedaksjonær i Olav Thon Eiendomsselskap, et selskap med store interesser i den norske eiendomsbransjen.

Tigeren
Forran gamle Østbanehallen finner du en fullvoksen tiger i bronse. Det er gøy for barna å stikke hånden inn i munnen eller å sitte på halen. Vær klar over at tigeren henspeiler på begrepet Tigerstaden, med referanse til Bjørnstjerne Bjørnson i 1889.

Knus nazismen
Det er et kraftfullt monument som er satt opp på hjørnet ved Østbanehallen, noen meter bortenfor tigeren. Det sier både tittel og billedspråk klart og tydelig. Osvaldmonumentet som det også kalles, er reist til ære for motstandsgruppen i Bergen som ble ledet av Asbjørn Sunde. Det er også til minne om NSB-ansatte som døde under krigen, i bistand til motstandsgruppen. Osvaldgruppen var kommunister og mistet all heder og ære etter krigen. Grunnen til plasseringen er at gruppen sprengte Østbanen den gang Quisling ble innsatt som ministerpresident. Monumentet er omstridt. 2015. Kunstner: Bjørn Melbye Gulliksen

Kirsten Flagstad statue.

Kirsten Malfrid Flagstad var Norges største dramatiske sopran, av mange betraktet som verdens største, og en av Norges internasjonalt best kjente kvinner.

Løvene
Oppe i Løvebakken som har fått navnet fordi den har sine to kjente løver ved hver sin fot. Det er jo ikke uvanlig i ulike kulturer å bruke løver som rikssymbol. Dyrenes konge figurerer også i det norske og når det er Stortinget som er selveste sentrum i demokratiet, må det jo forsvares av løver. Løvene ble satt opp samtidig med åpningen av Stortingsbygningen. 1866. Kunstner: Christopher Borch, men hugget av straffanger.

Vi hadde en nydelig dag,med nydelig vær i Oslo! En virkelig flott storby!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s