Budapest

Budapest, også kjent som Donaus perle, var opprinnelig to byer; Buda på den kuperte siden av Donau og den flate delen Pest på den høyre side av elven.

I Buda ligger de historiske bydelene med trivelige kafeer og små butikker.

Bydelen Pest er flat og består av store bygninger i klassisk arkitektur langs gamle paradegater med blant annet nasjonalteatret, operaen og parlamentet nede ved Donaus bredder.

De to byene ble slått sammen i 1873. Med sin historie og gamle arkitektur er byen et svært interessant reisemål.

Budapest har flere ærverdige konditorier, hvor Café Gerbaud md sin tolv meter lange disk er mest kjent. Byen har mange internasjonale spisesteder, men det er nærmest obligatorisk å spise Ungarns nasjonalrett gulash med et glass Tokayer til.

Utelivet kan tilby alt fra sirkus og opera til jazz og rockekubber, og om sommeren arrangeres det ofte utendørskonserter.

Atraksjoner!

Memento Park, en park full av overdimensjonerte statuer, mange av dem ganske flotte, fra kommunisttiden. Hils på Stalin og Lenin!

Millenium monumentet- Helteplassen.

Ble bygget for å feire det nye milleniumet i 1900. På Helteplassen står det mektig som et endepunkt for en av Ungarns mer majestetiske gater.

Når mørket legger seg over byen blir det monumentet muligens enda vakrere ved hjelp av lyskastere som tennes hver eneste dag hele året. Ta en gåtur i byparken slik at du kan nyte erkeengelen Gabriel på toppen og de andre vakre statuene som sammen utgjør monumentet.

Utsikten fra toppen av St. Stephen Basilika.

I sentrum av Budapest finner du den storslagne St Stephen basilika.

Den over 160 år gamle bygningen er blitt totalrestaurert, og har mange godbiter å by på. Alt fra kunst til den mumifiserte høyrehånden til St Stephen.

Likevel er den største attraksjonen utsiktet du får fra toppen av tårnet. Toppen kan du nå enten ved heis, eller ved å ta beina fatt. Når du har kommet deg opp får du en fantastisk utsikt over de mange og trange gatene i Budapest. De vakre hustoppene strekker seg over flere mil, og du får den beste panorama-utsikten Budapest har å by på.

Varmen fra et av Budapests termalbad.

Helt siden det Osmanske riket okkuperte Ungarn har de mange termalbadene vært en viktig del av kulturen i Budapest.

En topptur på Slottshøyden.

Ønsker du å nyte utsikten over Donau og store deler av Budapest må du ta turen opp til Slottshøyden. Her er gamlebyen i Budapest, det er minimalt med trafikk og utsikten fra Fiskerbastionen på toppen er slående vakker.

Slottshøyden er i tillegg blant de mer romantiske stedene i Budapest. Blant gamle gater og hus i gotisk stil kan du vandre rundt å nyte den rolige atmosfæren. Høyden er utstyrt med flere museer, restauranter og butikker så her kan du gjerne invistere hele dagen.

Fonteneshow på Margaretøyen.

På midten mellom Buda og Pest på elven Donau ligger Margaretøyen. Vandre rundt i flotte hager, ta deg en løpetur, eller en svømmetur. Til tross for de flotte hagene og naturen på Margaretøyen er det flotteste på øyen fonteneshowet. På toppen av hver time starter et nytt show, perfekt timet til musikk.

St. Stefan Basilika er den største kirken i Budapest, med et areal på 4000 kvadratmeter, en kuppel som er 96 meter høy og en kirkeklokke som veier 9 tonn. Både utvendig og innvendig er kirken utsmykket med verker av berømte malere. Den ble påbegynt i 1851 og innviet i 1905 under oppsyn av tre arkitekter i løpet av byggeperioden.

Statsoperaen er i nyrenessanse og ble bygget i årene 1875–84. Både dens ytre og innvendige utsmykning er typiske eksempler på den tidens praktstil. På hver side av oppkjørselen er det statuer av to store personligheter i ungarsk musikkliv i det 19. århundre – Franz Liszt og Ferenc Erkel (skaperen av den ungarske nasjonalopera). På den øverste balustraden er det en rekke statuer av 16 kjente operakomponister.

Buda slottet er opprinnelig en middelalderborg fra slutten av 1500-tallet. Gjennom ombygginger er den siden blitt utviklet til kongeslott under kong Matthias Corvinus. Men etter den osmanske Suleiman I den store seier over Ludvig II av Ungarn i slaget ved Mohács som innledet det 150-årige tyrkiske herredømme, forfalt slottet og hele borgkvarteret.

Under den østerrikske keiserinnen Maria Theresia (1740–80) ble slottet gjenoppført i barokk stil, og borgkvarteret restaurert. Under revolusjonen i 1848–49 brant deler av slottet ned, men i 1869–1903 ble det gjenoppbygget og utvidet i ny-barokkstil.

Da tyske soldater ved andre verdenskrigs slutt forsøkte å holde Budapest mot de fremrykkende sovjetiske tropper, ble det hele nok en gang lagt i ruiner. I dag er slottet gjenreist.

Parlamentsbygningen er en nygotisk bygning hvor den innvendige utsmykningen er preget av stilblanding.

Den ble oppført i årene 1885–1904. Den var den gang en av verdens største bygninger med en lengde på 268 meter. Den 96 meter høye kuppelen er omgitt av 2 større og 20 mindre tårn, og 88 statuer av historiske personer.

Hovedinngangen har to bronseløver. Innvendig skal det ha blitt brukt over 40 kg gull for å dekorere bygningen.

Vi overnattet i denne flotte gamle bygården. Midt i sentrum. Vi visste ikke at det ville være en annen familie der også- men det var en morsom opplevelse.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s